Nilai pemakanan dan serat tepung VitAto secara pengeringan dram

Sabeetha Sarmin dan Mohamed Nazim Anvarali

Ringkasan

Pengeringan merupakan satu kaedah tradisional yang menukarkan ubi keledek segar menjadi tepung bagi membantu meningkatkan jangka hayat penyimpanan bahan mentah untuk kegunaan industri dan mengurangkan kerugian. Teknik pengeringan dram dijalankan dengan mengeringkan puri keledek di atas permukaan dram yang panas dan ini menghasilkan kepingan kering bahan mentah sebelum dikisar menjadi tepung. Bagi analisis proksimat seperti protein, lemak dan abu tidak menunjukkan perbezaan ketara antara tepung VitAto yang diproses melalui pengeringan dram dengan VitAto segar. Daripada analisis, tepung VitAto yang dihasilkan melalui teknik ini mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dan sesuai digunakan pada produk dan industri.

Teks Penuh (131 KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232|
Copyright © 2024 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.