Teknologi pemprosesan perencah herba untuk ikan

Saiful Bahri Sa’ari, Faridah Ab. Aziz, Kasmah Mohamad dan Rokiah Baba

Ringkasan

Perencah kini mendapat sambutan ramai dalam kalangan pengguna. Pelbagai jenis perencah boleh didapati dalam pasaran. Perencah herba untuk ikan dihasilkan dalam bentuk pes dan dipek di dalam botol kaca. Ia boleh digunakan untuk menyediakan masakan berasaskan ikan di samping mempunyai khasiat herba. Perencah ini merupakan makanan berasid, mempunyai nilap pH 4.3 dan keasidan 0.57. Penulisan ini menerangkan teknologi pemprosesan, pembungkusan dan pelabelan dan kawalan mutu sebelum pemprosesan, semasa pemprosesan dan selepas pemprosesan.

Teks Penuh (815 KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat & Kualiti, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232| E-mel: buletintm@mardi.gov.my
Copyright © 2019 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.