Kualiti dan potensi sos keledek bercili
Saiful Bahri Sa’ari, Faridah Ab. Aziz, Kasmah Mohamad dan Md. Sukur Johan
Ringkasan
Ubi keledek kini menjadi salah satu tanaman yang utama di Malaysia. Kepelbagaian produk berasaskan keledek mendapat perhatian para penyelidik. Pusat Penyelidikan Teknologi Makanan MARDI, Serdang telah mengambil inisiatif untuk menjalankan penyelidikan sos keledek bercili untuk mempelbagaikan penggunaan ubi keledek di pasaran. Sos yang dihasilkan berkelikatan tinggi, pedas serta berpotensi untuk dikomersialkan. Sos keledek bercili yang dihasilkan sesuai dimakan dengan keropok, kuihmuih dan lain-lain lagi sebagai penyedap makanan dan sumber alternatif kepada produk sos yang sedia ada. Produk ini dibotolkan di dalam botol kaca dengan berat bersih 310 g/botol. Penulisan ini menerangkan teknologi pemprosesan, ciri-ciri dan kawalan mutu sos keledek bercili yang dihasilkan.
Teks Penuh (457 KB)