Kualiti dan potensi sos keledek bercili

Saiful Bahri Sa’ari, Faridah Ab. Aziz, Kasmah Mohamad dan Md. Sukur Johan

Ringkasan

Ubi keledek kini menjadi salah satu tanaman yang utama di Malaysia. Kepelbagaian produk berasaskan keledek mendapat perhatian para penyelidik. Pusat Penyelidikan Teknologi Makanan MARDI, Serdang telah mengambil inisiatif untuk menjalankan penyelidikan sos keledek bercili untuk mempelbagaikan penggunaan ubi keledek di pasaran. Sos yang dihasilkan berkelikatan tinggi, pedas serta berpotensi untuk dikomersialkan. Sos keledek bercili yang dihasilkan sesuai dimakan dengan keropok, kuihmuih dan lain-lain lagi sebagai penyedap makanan dan sumber alternatif kepada produk sos yang sedia ada. Produk ini dibotolkan di dalam botol kaca dengan berat bersih 310 g/botol. Penulisan ini menerangkan teknologi pemprosesan, ciri-ciri dan kawalan mutu sos keledek bercili yang dihasilkan.

Teks Penuh (457 KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232|
Copyright © 2024 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.