Halwa kulit tembikai

Nur Farah Hani Muhamad, Wan Nur Zahidah Wan Zainon, Saniah Kormin, Nurasmaliza Mohd Akhir dan Muhammad Shah Ali

Ringkasan

Halwa ialah hasilan daripada buah-buahan yang selalu dijadikan snek kudapan. Halwa kulit tembikai merupakan salah satu produk yang boleh dihasilkan daripada kulit tembikai yang sering kali dibuang setelah isinya dimakan. Halwa daripada kulit tembikai juga berpotensi untuk dikomersialkan seperti halwa buah-buahan yang berada di pasaran. Halwa kulit tembikai yang dihasilkan bukan sahaja enak dimakan begitu sahaja, tetapi boleh dijadikan bahan ramuan makanan dan dimasukkan ke dalam produk seperti biskut, pastri, kek, mufin dan sebagainya bagi menggantikan buah-buahan kering atau digunakan sebagai hiasan pada makanan.

Teks Penuh (231 KB)

 

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat & Kualiti, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232| E-mel: buletintm@mardi.gov.my
Copyright © 2019 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.