Pembangunan sos rockmelon
Wan Nur Zahidah Wan Zainon, Norzaleha Kassim, Saniah Kormin, Mohd Nazri Mohd Zapar, Nurasmaliza Mohd Akhir, Noreenyusnita Md Najib dan Muhammad Shah Ali
Ringkasan
Rockmelon (Cucumis melo L. var. reticulatus) merupakan sejenis tembikai wangi yang kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber vitamin C, vitamin A dan serat makanan yang baik untuk kesihatan manusia. Dikenali juga sebagai cantaloupe di Eropah, musk melon di Amerika, rockmelon di Australia dan New Zealand dan snapseck (sweet melon) di bahagian Afrika dan Timur Tengah. Buah ini semakin mendapat perhatian di kalangan petani dan MARDI sendiri telah membantu banyak petani dan usahawan dari aspek penanaman dan penghasilan produk daripada rockmelon. Sebelum ini, buah rockmelon dijual segar dan penghasilan produk berasaskan buah rockmelon adalah terhad. Namun begitu, pada hari ini semakin banyak kajian produk berasaskan rock melon termasuklah produk sos. Kajian ini dapat membantu usahawan dalam mempelbagaikan produk daripada rockmelon.
Teks Penuh (231 KB)