Pembangunan produk nilai tambah berasaskan sesar unjur
Chua Hun Pin, Majelan Serudin, Teresa Anie Meng, Zakaria Abdul Rahman, Hazijah Mohammad Hossen dan Lorne Kadut
Ringkasan
Salah satu makanan tradisional istimewa Sarawak ialah udang salai yang dikenali sebagai sesar unjur. Walaupun sesar unjur kelihatan seakan-akan udang kering jemur yang biasa, makanan tradisional masyarakat Melanau ini disediakan menggunakan teknik penyalaian. Pengeluaran sesar unjur dijalankan di Bahagian Mukah yang dipercayai telah bermula sejak kira-kira 400 tahun yang lalu. Kaedah pemprosesan sesar unjur secara tradisional dibincangkan secara umum dalam artikel ini. Bagi meningkat dan mempelbagaikan pasaran untuk sesar unjur, MARDI telah membangunkan formulasi untuk beberapa jenis produk nilai tambah berasaskan sesar unjur termasuk sos pencicah, serbuk perencah, snek bersira dan keropok berperisa.
Teks Penuh (383 KB)