Makanan pelengkap bayi daripada ubi keledek tempatan (VitAto)
Sabeetha Sarmin, Mohamed Nazim Anvarali, Nor Azmah Umar, Siah Wat Moey, Nur ilida Mohamad dan Dayana Mohamed Nezuri
Ringkasan
Pembangunan makanan bayi berkhasiat daripada sumber tempatan merupakan salah satu isu yang dibangkitkan dalam Pelan Tindakan Pemakanan Malaysia Kebangsaan II 2006 – 2015 (NPANM II). Ubi keledek VitAto telah dipilih dan digunakan sebagai ramuan utama (55%) dalam makanan pelengkap bayi. Ramuan lain yang digunakan ialah olein kelapa sawit, susu skim, pengemulsi dan vitamin. Makanan pelengkap bayi ini dihasilkan dengan menggunakan teknik pengeringan dram berganda bagi menghasilkan makanan yang mudah dicerna. Analisis penilaian rasa yang dijalankan oleh 20 panel rasa di Pusat Penyelidikan Sains Teknologi Makanan, MARDI menunjukkan sampel makanan ini dapat diterima dengan hasil analisis sebanyak 60% responden menyukai sampel ini. Analisis penilaian rasa oleh 36 responden kanak-kanak taska (berumur lingkungan 2 – 5 tahun) di Taman Permata, Kuala Lumpur turut menunjukkan bahawa 72% responden menyukai dan menerima makanan pelengkap ini. Sampel makanan ini telah dianalisis kandungan pemakanan dan mikrobiologi sehingga jangka masa 6 bulan penyimpanan bagi memastikan ia selamat dimakan. Hasil kajian menunjukkan sampel makanan pelengkap ini mematuhi saranan piawai CODEX bagi makanan pelengkap bayi untuk 6 bulan ke atas dan tiada sebarang kontaminasi mikrob sehingga 6 bulan penyimpanan.
Teks Penuh (184 KB)