Potensi kuini bagi penghasilan minuman difermentasi menggunakan konsortium strain kombucha
Category: Bil 21
Musaalbakri Abdul Manan, Ainur Zunira Md Saad, Nur Yuhasliza Abd. Rashid, Dang Lelamurni Abdul Razak, Mohd Izwan Mohd Lazim, Syahida Maarof, Khairunizah Hazila Khalid, Hadijah Hassan, Rawaida Rusli, Zul Helmey Mohamad Sabdin, Mohd Norfaizal Ghazali, Muhammad Shafie bin Md Sah, Mohd Shukri Mat Ali @ Ibrahim dan Rosliza Jajuli
Ringkasan
Satu proses fermentasi yang optimum telah dibangunkan bagi penghasilan
produk minuman difermentasi ke atas jus kuini menggunakan konsortium
strain kombucha. Proses fermentasi telah dijalankan dalam keadaan statik
pada suhu 28 – 30 °C dan berkeadaan gelap selama 21 hari.
Teks penuh (596KB)
Download Joomla Free Templates for your success.