Penilaian ciri-ciri fizikokimia madu kelulut Malaysia
Sharina Shamsudin, Jinap Selamat, Maimunah Sanny, Nuzul Noorahya Jambari, Shamsul Bahri Abd Razak dan Alfi Khatib
Ringkasan
Komposisi madu kelulut boleh dipengaruhi oleh sumber bunga dan spesies lebah kelulut. Oleh itu, dalam kajian ini, ciri-ciri fizikokimia madu yang dihasilkan oleh Heterotrigona itama dan Geniotrigona thoracica daripada tiga sumber bunga berbeza (gelam, akasia dan belimbing) dikaji. Madu Apis mellifera digunakan sebagai perbandingan. Hasil kajian menunjukkan madu daripada spesies dan sumber bunga berbeza mempunyai perbezaan yang signifikan dalam ciri-ciri fizikokimia. Berdasarkan hasil kajian, semua madu yang dikaji mematuhi ciri-ciri kualiti madu kelulut yang ditetapkan dalam spesifikasi madu kelulut Malaysia oleh Jabatan Standard Malaysia. Tambahan pula, data-data yang diperoleh boleh digunakan sebagai rujukan dan panduan oleh penternak lebah kelulut.