Penilaian ciri-ciri fizikokimia madu kelulut Malaysia

Category: Bil 24

Sharina Shamsudin, Jinap Selamat, Maimunah Sanny, Nuzul Noorahya Jambari, Shamsul Bahri Abd Razak dan Alfi Khatib

Ringkasan
Komposisi madu kelulut boleh dipengaruhi oleh sumber bunga dan spesies lebah kelulut. Oleh itu, dalam kajian ini, ciri-ciri fizikokimia madu yang dihasilkan oleh Heterotrigona itama dan Geniotrigona thoracica daripada tiga sumber bunga berbeza (gelam, akasia dan belimbing) dikaji. Madu Apis mellifera digunakan sebagai perbandingan. Hasil kajian menunjukkan madu daripada spesies dan sumber bunga berbeza mempunyai perbezaan yang signifikan dalam ciri-ciri fizikokimia. Berdasarkan hasil kajian, semua madu yang dikaji mematuhi ciri-ciri kualiti madu kelulut yang ditetapkan dalam spesifikasi madu kelulut Malaysia oleh Jabatan Standard Malaysia. Tambahan pula, data-data yang diperoleh boleh digunakan sebagai rujukan dan panduan oleh penternak lebah kelulut.

Teks penuh (166KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232|
Copyright © 2024 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.