Kanji keladi: Bahan yang berpotensi dalam pembangunan filem boleh dimakan
Noor Zainah Adzaly, Mohd Norfaizal Ghazalli, Nor Azmah Umar, Khairol Nadia Abdul Halim dan Adawiyah Akbar
Ringkasan
Kanji keladi merupakan antara bahan mentah yang berpotensi untuk penghasilan filem boleh dimakan kerana mempunyai kandungan amilosa yang tinggi (>30%). Filem boleh dimakan dibangunkan daripada dua spesies keladi yang berbeza iaitu Mawar (Colocasia esculenta) dan Musang (Xanthosoma violaceum) melalui kaedah tuangan. Dalam kajian ini, sifat-sifat filem boleh dimakan ditentukan. Filem boleh dimakan yang dihasilkan daripada ubi keladi Mawar dan Musang adalah lut sinar. Filem Mawar didapati mempunyai keterlarutan dalam air yang lebih tinggi (28%) dan ketelapan wap air yang lebih rendah (5.10 x 10–14 kgm/m2secPa) berbanding dengan filem Musang yang mempunyai keterlarutan dalam air yang lebih rendah (14%) dan ketelapan wap air yang lebih tinggi (6.96 x 10– 14 kgm/m2secPa) (p ?0.05). Walau bagaimanapun, kedua-dua filem tidak menunjukkan perbezaan yang beerti dari segi sifat-sifat mekanikal seperti (kekuatan tegangan (TS), Young Modulus (YM) dan pemanjangan pada takat putus (%E).