Pembungkusan pintar: Penggunaan pewarna sensitif pH sebagai penunjuk kesegaran makanan berbungkus
Noor Azizah Ahmad dan Lee Yook Heng
Ringkasan
Penggunaan penunjuk kesegaran dalam pembungkusan makanan merupakan bidang baharu yang dijangka berkembang pesat pada masa akan datang. Teknologi ini dapat meningkatkan keselamatan dan mengawal kualiti makanan berbungkus di seluruh rantaian bekalan makanan. Penunjuk kesegaran dibangunkan berasaskan pewarna sensitif pH menggunakan reagen kimia dan ekstrak semula jadi daripada tumbuhtumbuhan. Kandungan antosianin dalam pewarna semula jadi digunakan sebagai penunjuk pH kerana warnanya berubah dengan ketara pada nilai pH yang berbeza. Kegunaan penunjuk kesegaran dinilai ke atas potongan ayam, ikan, daging, susu, buah jambu, udang dan durian yang telah dibungkus. Metabolit kerosakan yang dikeluarkan mengikut jenis makanan seperti jumlah nitrogen meruap berbes (TVB-N), karbon dioksida, oksigen dan asid organik dikesan melalui perbezaan warna pada penunjuk kesegaran apabila pH berubah. Penggunaan ekstrak campuran daripada sumber semula jadi (kombinasi kubis merah dan bunga telang) sebagai pewarna sensitif pH sangat berpotensi dalam pembangunan penunjuk kesegaran kerana berupaya mengesan metabolit kerosakan untuk pelbagai jenis produk makanan berbungkus.