Teknik baharu pengendalian lepas tuai nangka J33 (Tekam Yellow) menggunakan penyimpanan suhu sejuk suboptimal
Joanna Cho Lee Ying, Siti Aisyah Abdullah, Suhana Yusof dan Suhana Safari
Ringkasan
Teknik baharu pengendalian lepas tuai nangka J33 (Tekam Yellow) menggunakan penyimpanan suhu sejuk suboptimal merupakan pendekatan baharu untuk memanjangkan jangka hayat buah nangka dengan aruhan pemasakan dan penyimpanan pada suhu suboptimum serendah 2 °C. Jangka hayat penyimpanan buah nangka teraruh masak boleh disimpan selama 3 minggu dengan kejadian reput pada kulit buah kurang daripada 10% dan °Brix kemanisan isi buah kekal pada 22 ± 2% sepanjang penyimpanan. Dengan kaedah penyimpanan buah yang diaruh masak dan sedia untuk dimakan, tempoh hayat penyimpanan nangka J33 boleh dilanjutkan sehingga tiga minggu. Selain itu, teknik suhu rendah pada 2 °C ini juga sesuai digunakan sebagai rawatan kuarantin bagi serangga perosak seperti lalat buah (B. dorsalis) bagi akses pasaran eksport buah nangka untuk negara pengimport yang memerlukan.