Parameter kualiti madu kelulut bagi pembangunan MS 2683:2017
Norra Ismail, Arif Zaidi Jusoh, Suri Roowi, Wan Iryani Wan Ismail, Nor Fadhilah Sapiee dan Nur Intan Farina Sawal
Ringkasan
Bagi menangani masalah madu kelulut palsu yang berleluasa di pasaran, MARDI dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), serta kerjasama daripada Jabatan Standard Malaysia, SIRIM, universiti-universiti tempatan, persatuan-persatuan dan penternak kelulut Malaysia telah berjaya membangunkan standard madu kelulut yang dikenali sebagai MS 2683:2017- Kelulut (stingless bee) honey - Specification. Selain dijadikan sebagai penanda aras dalam pengeluaran madu kelulut asli, piawaian ini dapat memastikan keselamatan dan kualiti madu kelulut yang dikeluarkan oleh pengusaha madu kelulut di Malaysia. Ia juga boleh digunakan oleh agensi-agensi penguatkuasaan sebagai rujukan jika terdapat penipuan (adulteration) dan pemalsuan madu kelulut. Kandungan air, abu, profil gula, nilai pH dan kandungan HMF merupakan lima parameter utama dalam penentuan kualiti madu kelulut. Pewujudan piawaian madu kelulut ini diharap dapat meningkatkan keyakinan pengguna terhadap madu kelulut tempatan.