Potensi ubi keledek Anggun dalam pemprosesan produk makanan: Biskut bar

Written by Mahani

Tun Norbrillinda Mokhtar dan Hasri Hassan

Ringkasan

Ubi keledek Anggun merupakan ubi keledek ungu yang kaya dengan kandungan antosianin yang memberi warna ungu yang menarik dan menyihatkan. Ia merupakan varieti ubi keledek keluaran MARDI. Kebiasaannya, ubi keledek ungu dimakan dalam bentuk rebusan dan diproses menjadi kerepek atau makanan tradisional lain. Produk biskut bar ubi keledek ungu ini memberi variasi dalam penggunaan ubi keledek ungu tempatan khususnya Anggun, sekali gus memberi nilai tambah kepada produk yang dihasilkan. 

Teks Penuh (197 KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232|
Copyright © 2024 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.