Pemprosesan nuget ubi keledek sejuk beku

Nur Izalin Mohamad Zahari, Siti Meriam Ahmad dan Hasri Hassan

Ringkasan

Nuget merupakan salah satu makanan segera yang semakin mendapat tempat di pasaran. Kebanyakan restoran makanan segera menyediakan nuget ayam sebagai hidangan yang dapat menarik perhatian orang ramai terutamanya kanak-kanak. Oleh itu, pemprosesan nuget daripada ubi keledek ini dilakukan dalam usaha mempelbagaikan produk atau hasilan daripada ubi keledek berwarna oren di Malaysia. Pasaran nuget di negara ini masih boleh berkembang dan nuget ubi keledek ini boleh dihasilkan dengan pelbagai jenis perisa seperti ikan bilis, ayam dan juga daging. Bahan-bahan lain seperti cili merah, daun sup, daun bawang, bawang besar dan lada sulah juga ditambah dalam formulasi bagi menghasilkan nuget ubi keledek yang lebih sedap. Pemprosesan nuget ubi keledek yang dibincangkan dalam artikel ini merangkumi kaedah pemprosesan secara manual, kawalan mutu dan nilai pemakanan produk.

Teks Penuh (912 KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232|
Copyright © 2024 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.