Kaedah mudah penentuan indeks kepedasan cili

Mohd Nazrul Hisham Daud, Mohd Lip Jabit, Saiful Bahri Shaari, Norfadzilah Ahmad Fadzil, Suhana Omar dan Nurul Nabilah Mohd Fiteri

Ringkasan

Indeks kepedasan cili boleh dianalisis menggunakan kromatografi gas spektrometer jisim (GCMS). Analisis kepedasan cili dilakukan berdasarkan kandungan sebatian kimia daripada kumpulan kapsaisinoid. Kumpulan sebatian kimia ini terdiri daripada tiga sebatian kimia yang dikenali sebagai kapsaisin, nordihidrokapsaisin dan dihidrokapsaisin. Melalui teknik ini, ketiga-tiga sebatian kimia dapat dikenal pasti menggunakan alat pengesan GCMS dalam jangka masa kurang daripada 20 minit.

Teks Penuh (386 KB)

 

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat & Kualiti, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232| E-mel: buletintm@mardi.gov.my
Copyright © 2019 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.