Produk minuman sarang burung daripada sisa sampingan industri sarang burung tempatan

Mohamed Nazim Anvarali, Hasnisa Hashim, Nur ilida Mohamad, Mohamed Shafit Hussain, Mohd Nazrul Hisham Daud, Fakhri Hashim, Norizah Mohd Ayob dan Nurul Nabilah Mohd Fiteri

Ringkasan

Sarang burung daripada sisa sampingan industri sarang burung tempatan (serpihan sarang burung) dicuci menggunakan kaedah pelembutan dan rendaman dan juga tindak balas larutan kimia. Kaedah ini berjaya menyingkirkan 99.7% kandungan nitrit di dalam serpihan sarang burung. Pengembangan sarang burung berlaku sebanyak sembilan kali dan sarang burung ini digunakan dalam pemprosesan minuman sarang burung. Pemanasan retort dijalankan bagi menghasilkan produk minuman pada pH 7.01 yang stabil pada suhu bilik, tahan lama dan selamat untuk diminum di mana bacaan TPC (total plate count) kurang daripada 1.0 x 10 cfu/ml.

Teks Penuh (281 KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Buletin Teknologi MARDI (BTM)
Program Penerbitan dan Pengurusan Ilmu, Pusat Komunikasi Korporat, Ibu Pejabat MARDI,Persiaran MARDI - UPM,43400 Serdang, Selangor, Malaysia
Telefon: +603- 8953 7203 | Faks: +603- 8953 7232|
Copyright © 2024 e-Buletin Teknologi MARDI. All Rights Reserved.